RESEBERÄTTELSER

RESEBERÄTTELSER


Konferensresa med kulinariskt fokus maj 2017

Med en stor och trevlig grupp ingenjörer, ekonomer och trainees, besökte vi spännande delar av Turin, däribland före detta Fiatfabriken med testkörbana på taket och Polytekniska universitetet. Vi tittade på den ombyggda tågstationen Porta Susa, ett unikt och nytänkande byggnadskomplex i ”trädkojestil” mitt i stadskärnan och än fler studiebesök med specialiserad guide. Aktiviteterna kombinerades med konferenser och flertalet restaurangbesök där gruppen fick njuta av Piemontes världsberömda kök.


Efter att ha lämnat den forna huvudstaden Turin, fortsatte resan vidare till Barolodistriktet och staden Bra, där organisationen Slow Food grundades. Här väntade en uppskattad och intressant vinprovning, avstressande yoga i solskenet, samt sju-rätters middag med lokalproducerade viner på kvällen.


Vi vill tacka alla som var med för en väldigt trevlig resa!


Text: Eira Malmros Manfrinato

Sicilienresa maj 2014

Turkost hav och blomdoft. Sanslöst god mat och vänliga Sicilianare. Vår första resa med destination Cefalú på nordvästra Sicilien blev precis så njutbar vi tänkt oss, med mat, vin, äventyr och många skratt.

Resan började lite kaotiskt. En förstörd resväska, hällregn och en något förvirrad hotellanställd som inte riktigt fick till det med rummen. Men dagen efter tittade solen fram och med rätt rum till rätt personer och en promenad i charmiga medeltidsstaden Cefalú, steg humöret snabbt till toppnivåer. Och trots en del incidenter med ofrivilliga inlåsningar på rummet, kullerbyttor med glasögonkras, blev veckan njutbar, skratt- och äventyrsrik.


Efter första kvällens vinprovning med oslagbar utsikt följt av middag hos Enzo på pittoreska torget vid Domkyrkan, lärde gruppen känna varandra lite bättre. Mycket skratt och god mat och gott vin innan vandringen hem längs strandpromenaden i den stjärnklara natten.


De Sicilianska vädergudarna bjöd på vind och livligt vatten vilket fick oss att skjuta fram måndagens planerade båttripp. Istället blev det yoga i pensionatets lilla gröna trädgård och sedan långlunch med sicilianska ljuvligheter på menyn. Under eftermiddagen och kvällen fick var och en utforska Cefalú på egen hand.


Mario&Mimma

Efter ett stärkande tisdags-yogapass för de som kände sig manade, gav vi oss i väg i buss med vår försiktige och trevlige chaufför Gian Luca. Väl uppe hos Mario, hans fru och syster och deras fina Agriturismo ”Casale Margherita” uppe i Madonie-bergen, fick vi våra rum och gav oss sedan ut på en kulinarisk liten bergsvandring i vackra omgivningar. Medan Mario förmedlade lättuggad historisk och botanisk fakta, plockade vi vildsparris och vildfänkål till den väntande matlagningsstunden. Trångt, pratsamt och med vinglasen inom räckhåll, lagade vi sedan genuin, smarrig bergsmat med Julia och Mimma. Lång, pratglad middag med försiktiga toner av Bach i bakgrunden.


På onsdagsmorgonen tog vi det lugnt och njöt av de fantastiska vyerna, bl a utsikten över mjuka berg och dalar med lilla medeltidsstaden Pollina högst upp på en av topparna. Vi lyckades samla oss till ett mjukt yogapass och fick efteråt en god, mindre söt frukost än vanligt, med bröd, smör och yoghurt. Väl tillbaka i Cefalú var det strand och bad som lockade.


Efter torsdagens yoga-morgonpass i trädgården, promenixade vi iväg till Paola och hennes Snorkling & Diving-ställe nära Cefalús pir. En stor gummibåt, våtdräkter till de som skulle snorkla och sedan ut på en härlig turkos tur där vi fick se det vackra Cefalú från havet medan Paola berättade roliga historiska anekdoter. Vi stannade till i en liten vik, snorklade eller badade i turkost, kristallklart vatten och avslutade med iste och små uppskurna panini.


Svampfrossa och svärdfisk

Fredagens tur gick till charmiga bergsbyn Castelbuono med promenad i byn där många av scenerna i Tornatores fantastiska film ”Cinema Paradiso” är inspelade. Lunchbesök hos Giuseppe på hans berömda svamprestaurang Nangalarruni och sedan hemfärd följt av bad och sol. Veckan avslutades med middags-dejt på Cefalús bästa restaurang Ti Vitti där proffsiga krögaren Sara presenterade en fullständigt underbar meny med bl a ljuvliga sicilianska anti pasti, nyfångad svärdfisk, grillade grönsaker och en husets variant på den ricottafyllda cannoliefterrätten; söt ricotta, krossad pistage i karamelliserade kex.


Framöver kommer fredagsutflykten till Castelbuono bytas ut mot tågresa till den genuina, turistfria och fulsnygga hamnstaden Termine Imerese. Marknadsbesök, lunch och vinprovning på stans sötaste torg följt av kulturell promenad i kullerstenstrappor med glasstopp.


Text: Louise MM


Vandringsresa sommar 2012

”Vi har pratat, skrattat och njutit av tystnaden ihop under våra dagsturer. Vandrat på mjukt böljande alpängar, kämpat oss uppför brantare klippstigar, låtit pannlamporna guida oss genom mörka bergstunnlar, arm i arm. Vi har visslat ikapp med murmeldjuren, spanat på örnar och falkar och hoppande stenbockar. Vi har ätit massor av den ljuvligt goda och sunda maten, njutit av Piemontes viner och av varandras sällskap.”


I sommar har vi haft det stora nöjet att arrangera tre härliga resor ner till Piemonte och alpbyn Sauze d´Oulx. Tre resor med lite olika inriktningar; en av våra egna vandringsresor som vi i många år arrangerat i juli, en vandrings- och motivationsresa i samarbete med tränings- och viktminskningskedjan Itrim och en företagsresa med 20 ingenjörer som förutom konferens och vandring i Sauze fick prova vin och grappa i Asti-dalen samt shoppa i Milano.


Samtliga resor har haft de fantastiska vandringarna gemensamt, i för många förvånansvärt skiftande alpmiljöer. Från Valle Argentatos Sagan om ringen-lika gröna berg och dalar till Segurets spektakulära och mer dramatiska klipplandskap med grottor och tunnlar.


En annan gemensam nämnare på våra resor är alltid den goa gemenskap och den ”team building” som uppstår när man vandrar och äter gott tillsammans. Vi har pratat, skrattat och njutit av tystnaden ihop under våra dagsturer, under välförtjänta pick nickar på alpängar och avslutande njutbara middagar på hotell Assietta nere i byn.


Natur, kultur och kulinariska äventyr

Vi har vandrat på mjukt böljande ängar, kämpat oss uppför lite brantare klippstigar, låtit pannlamporna guida oss genom mörka bergstunnlar, arm i arm. Vi har visslat ikapp med murmeldjuren, spanat på örnar och falkar och hoppande stenbockar. Klappat frigående, snälla hästar och oväntat smidiga kossor som betar örter på branta bergssluttningar med tunga koskällor som skönt kompat våra trampande fötter. Kornas örtdoftande mjölk görs till underbara ostar och vi har besökt bergsmejerier och hamstrat inför hemfärden.


Med eller utan stavar har det avverkats åtskilliga mil till uppåt 2600 m ö h. I en del etapper har de som känt sig manade tagit en tuffare väg uppför med Franco Manfrinato, medan resten av gruppen tagit det lugnare nedför med annan guide. Då och då har vi stannat till på en vacker, lite flackare plats för en stunds stretching eller yoga, för att ytterligare fånga nuet och för att förebygga träningsvärken.


Den lediga dagens alternativ har varierat mellan total vila, shopping och kultur i närbelägna Torino eller möjligheten att säkrad ta sig över en ravin på världens längsta tibetanska hängbro, där även en spännande Via Ferrata/Iron Wall är en av utmaningarna. Många lite nervösa och darriga aspiranter lämnade väldigt stolta området med en hisnande, pirrande känsla i magen. Framöver kommer ett utomhus-spa i franska Briancon vara ännu ett alternativ.


Maten är och har alltid varit en viktig del av våra arrangemang. Och med resor till Italien och kanske speciellt regionen Piemonte, är det inte svårt att imponera! Från vandringarnas enkla men otroligt uppskattade pick nick-luncher med lokala ostar, salami, skinka, frukt och grönt, till hotellets ljuvliga tre rätters-middagar där det italienska kökets bredd verkligen visats upp med bravur (kocken är ett geni!). En av kvällarna vandrar vi inte tillbaka till byn direkt, utan stannar till i lilla alpbyn Seu på 1780 m ö h. Ett par gamla, vackra stenhus, ett härbärge med plats för ett minimalt kök där den magnifika utsikten genom köksfönstret säkert bidrar till Lisas fantastiska kokkonst. Lisa, som driver det enkla härbärget, lagar mat med fokus på ekologi och lokalproducerat; på vilt från trakten, ostar från bergsmejerierna, närproducerat frukt och grönt, hemlagade fruktpajer på skogens bär och goda, lokala viner. Hemfärden sker med pannlampor under tindrande stjärnhimmel.


Text: Louise MM

MANFRINATO HÄLSO- OCH YOGACENTER & MANFRINATO RESOR    -    ROSKILDEVÄGEN 5 & HENRIK SMITHSGATAN 15C, MALMÖ