RESEBERÄTTELSER

VANDRARLYCKA


Sauze d´Oulx, Piemonte, Italy 2019

 Vi har nyss sagt hejdå till sista vandringsgruppen för denna sommar. Lite separationsångest har vi allt, trots att vi bara känt varandra i ca en vecka. Ett härligt gäng. Kvinnor och män mellan 30 och 68. Från Malmö i söder till Kiruna i norr. Lärare, ekonomer och elektriker. Espresso-världsmästare och fysioterapeuter. Olika till personlighet, men här med oss av samma anledning. En fysiskt ansträngande vecka i hisnande vacker natur. Skratt, svett och jävlar anamma. Precis som veckan dessförinnan. 

 

Det där med gruppdynamik är spännande. Och med en grupp individer där de flesta sedan tidigare inte känner varandra, men där alla har samma passion för natur, fysisk aktivitet och god mat, blir det nästan alltid riktigt bra stämning. Det njuts, peppas, gnabbas och skrattas. Och med en outtröttligt optimistisk malmöitalienare som guide, är det svårt att gnälla.    

 

Varje resa känns lite som den första för oss. Ändå har det gått över tjugo år sedan vi organiserade vår första gruppresa till Italien. Alltid med relativt små grupper, bestående av allt ifrån par till soloresenärer och olika kompis- eller familjekonstellationer. Personer i olika åldrar, av olika kön och med olika intressen och yrken. Ofattbart snabbt hittar man varandra. Det blir minnen och ibland vänner, för livet.

 

Vandring är populärt just nu. I år blev det två vandringsresor efter varandra. Som vanligt rekar Franco och Barbara ordentligt före varje resa. Vissa av lederna har hängt med i många år, andra är nykomlingar. Viktigast är att bjuda på fyra olika naturupplevelser under de fyra dagsvandringarna i Italien och över på franska sidan. Sagan om Ringen, Emil i Lönneberga, Spagettivästern. Associationerna är många. 

 

Majestätiska örnar, visslande murmeldjur och hoppande stenbockar. Lamadjur och iskalla, klarblå sjöar. Picknick på stenhällar; lokal salami och ost, sallader och mörk choklad. Yoga på alpängarna. Och Francos ovärderliga side kick; finaste naturguiden Barbara, som berättar om blommor, plantor och en hel del historia längs vägen.

 

Med varje resa kommer någon överraskning. Eller felplanering. Som oftast blir till något bra. Att planera för mycket får man ont i hjärtat av, om man är italienare. Menar Franco. I år blev en av vandringarna lite annorlunda än tänkt, i nyfallen snö med iskalla dopp i alpsjö. Ett annat oväntad inslag var den spontana höghöjdskursen i korrekt espressotillagning med moccabryggare. Och så Francos ständiga tidsoptimism; alla de lite brantare uppförsbackarna är snart slut! Alla toppar når man inom typ 20 minuter; vart man än befinner sig i förhållande till toppen. ”Allt ordnar sig” och allt är ”fantastiskt skitbra”. Och sen gör det ofta det, och är precis så. 

 

Lite speciellt för sommarens båda grupper var den höga frekvensen av tävlingsskallar. Det peppades och utmanades och räknades steg, pulsslag och fler än någonsin följde med Franco upp på topparna. Och de som tog det lugnare, trivdes alldeles utmärkt med det! 

 

På kvällarna åts mustig Piemonte-mat på lilla hotellet Assietta, ett hotell vi samarbetat med i alla år och som alltid tar väldigt väl hand om oss. Några av yogapassen kördes på hotellets fina takterrass, andra under eller efter vandringarna. Första veckan för Stockholmsbaserade medi-yogainstruktör Per Söder, andra veckan för mig, Louise Malmros Manfrinato, med lite mer dynamisk men vandrings-anpassad yoga.

 

Under den lediga dagen gick – helt frivilligt ;) – både orädda och livrädda tryggt säkrade över en av världens längsta hängbroar; drygt 400 meter över en ravin. Mäkta stolta när väl över på andra sidan.

 

Summa summarum; en väldigt händelserik vecka med både fysiska, mentala och sociala upplevelser utöver det vanliga. Och för oss som arrangerat; två mycket trevliga veckor!!

 

Nästa år planerar vi lite nyheter. Första veckan som vanligt med Franco Manfrinato som guide och pepp-specialist, Barbara och erfarne/skicklige medicinsk yogainstruktör, Per Söder. 

 

Andra veckan blir det två grupper. Under några av mina kortare vandringar, medan gruppen var ute hela dagen, insåg jag att det finns många som mig, som pga av skador inte klarar heldagsvandringar. Eller som helt enkelt inte är intresserade av att vandra tufft och långt. Därför kommer parallellgruppen nästa sommar göra halvdagsturer i lite mindre branta omgivningar med mer fokus på yoga och mat och får följaktligen några extra fria timmar om dagen att tillbringa i charmiga lilla Sauze med omnejd. 

 

Förutom ovan, planerar Franco och Barbara ännu en resa, vecka tre, med ännu tuffare, men kortare vandringar med fler toppbestigningar. Mer info följer på www.manfrinato.se

 

Arrividerci!

KONFERENSRESA MED KULINARISKT FOKUS


MAJ 2017

Med en stor och trevlig grupp ingenjörer, ekonomer och trainees, besökte vi spännande delar av Turin, däribland före detta Fiatfabriken med testkörbana på taket och Polytekniska universitetet. Vi tittade på den ombyggda tågstationen Porta Susa, ett unikt och nytänkande byggnadskomplex i ”trädkojestil” mitt i stadskärnan och än fler studiebesök med specialiserad guide. Aktiviteterna kombinerades med konferenser och flertalet restaurangbesök där gruppen fick njuta av Piemontes världsberömda kök.


Efter att ha lämnat den forna huvudstaden Turin, fortsatte resan vidare till Barolodistriktet och staden Bra, där organisationen Slow Food grundades. Här väntade en uppskattad och intressant vinprovning, avstressande yoga i solskenet, samt sju-rätters middag med lokalproducerade viner på kvällen.


Vi vill tacka alla som var med för en väldigt trevlig resa!


Text: Eira Malmros Manfrinato

SICILIENRESA


MAJ 2014


Turkost hav och blomdoft. Sanslöst god mat och vänliga Sicilianare. Vår första resa med destination Cefalú på nordvästra Sicilien blev precis så njutbar vi tänkt oss, med mat, vin, äventyr och många skratt.

Resan började lite kaotiskt. En förstörd resväska, hällregn och en något förvirrad hotellanställd som inte riktigt fick till det med rummen. Men dagen efter tittade solen fram och med rätt rum till rätt personer och en promenad i charmiga medeltidsstaden Cefalú, steg humöret snabbt till toppnivåer. Och trots en del incidenter med ofrivilliga inlåsningar på rummet, kullerbyttor med glasögonkras, blev veckan njutbar, skratt- och äventyrsrik.


Efter första kvällens vinprovning med oslagbar utsikt följt av middag hos Enzo på pittoreska torget vid Domkyrkan, lärde gruppen känna varandra lite bättre. Mycket skratt och god mat och gott vin innan vandringen hem längs strandpromenaden i den stjärnklara natten.


De Sicilianska vädergudarna bjöd på vind och livligt vatten vilket fick oss att skjuta fram måndagens planerade båttripp. Istället blev det yoga i pensionatets lilla gröna trädgård och sedan långlunch med sicilianska ljuvligheter på menyn. Under eftermiddagen och kvällen fick var och en utforska Cefalú på egen hand.


MARIO & MIMMA

Efter ett stärkande tisdags-yogapass för de som kände sig manade, gav vi oss i väg i buss med vår försiktige och trevlige chaufför Gian Luca. Väl uppe hos Mario, hans fru och syster och deras fina Agriturismo ”Casale Margherita” uppe i Madonie-bergen, fick vi våra rum och gav oss sedan ut på en kulinarisk liten bergsvandring i vackra omgivningar. Medan Mario förmedlade lättuggad historisk och botanisk fakta, plockade vi vildsparris och vildfänkål till den väntande matlagningsstunden. Trångt, pratsamt och med vinglasen inom räckhåll, lagade vi sedan genuin, smarrig bergsmat med Julia och Mimma. Lång, pratglad middag med försiktiga toner av Bach i bakgrunden.


På onsdagsmorgonen tog vi det lugnt och njöt av de fantastiska vyerna, bl a utsikten över mjuka berg och dalar med lilla medeltidsstaden Pollina högst upp på en av topparna. Vi lyckades samla oss till ett mjukt yogapass och fick efteråt en god, mindre söt frukost än vanligt, med bröd, smör och yoghurt. Väl tillbaka i Cefalú var det strand och bad som lockade.


Efter torsdagens yoga-morgonpass i trädgården, promenixade vi iväg till Paola och hennes Snorkling & Diving-ställe nära Cefalús pir. En stor gummibåt, våtdräkter till de som skulle snorkla och sedan ut på en härlig turkos tur där vi fick se det vackra Cefalú från havet medan Paola berättade roliga historiska anekdoter. Vi stannade till i en liten vik, snorklade eller badade i turkost, kristallklart vatten och avslutade med iste och små uppskurna panini.


SVAMPFROSSA OCH SVÄRDFISK

Fredagens tur gick till charmiga bergsbyn Castelbuono med promenad i byn där många av scenerna i Tornatores fantastiska film ”Cinema Paradiso” är inspelade. Lunchbesök hos Giuseppe på hans berömda svamprestaurang Nangalarruni och sedan hemfärd följt av bad och sol. Veckan avslutades med middags-dejt på Cefalús bästa restaurang Ti Vitti där proffsiga krögaren Sara presenterade en fullständigt underbar meny med bl a ljuvliga sicilianska anti pasti, nyfångad svärdfisk, grillade grönsaker och en husets variant på den ricottafyllda cannoliefterrätten; söt ricotta, krossad pistage i karamelliserade kex.


Framöver kommer fredagsutflykten till Castelbuono bytas ut mot tågresa till den genuina, turistfria och fulsnygga hamnstaden Termine Imerese. Marknadsbesök, lunch och vinprovning på stans sötaste torg följt av kulturell promenad i kullerstenstrappor med glasstopp.


Text: Louise MM

VANDRINGSRESA


SOMMAR 2012

”Vi har pratat, skrattat och njutit av tystnaden ihop under våra dagsturer. Vandrat på mjukt böljande alpängar, kämpat oss uppför brantare klippstigar, låtit pannlamporna guida oss genom mörka bergstunnlar, arm i arm. Vi har visslat ikapp med murmeldjuren, spanat på örnar och falkar och hoppande stenbockar. Vi har ätit massor av den ljuvligt goda och sunda maten, njutit av Piemontes viner och av varandras sällskap.”


I sommar har vi haft det stora nöjet att arrangera tre härliga resor ner till Piemonte och alpbyn Sauze d´Oulx. Tre resor med lite olika inriktningar; en av våra egna vandringsresor som vi i många år arrangerat i juli, en vandrings- och motivationsresa i samarbete med tränings- och viktminskningskedjan Itrim och en företagsresa med 20 ingenjörer som förutom konferens och vandring i Sauze fick prova vin och grappa i Asti-dalen samt shoppa i Milano.


Samtliga resor har haft de fantastiska vandringarna gemensamt, i för många förvånansvärt skiftande alpmiljöer. Från Valle Argentatos Sagan om ringen-lika gröna berg och dalar till Segurets spektakulära och mer dramatiska klipplandskap med grottor och tunnlar.


En annan gemensam nämnare på våra resor är alltid den goa gemenskap och den ”team building” som uppstår när man vandrar och äter gott tillsammans. Vi har pratat, skrattat och njutit av tystnaden ihop under våra dagsturer, under välförtjänta pick nickar på alpängar och avslutande njutbara middagar på hotell Assietta nere i byn.


NATUR, KULTUR OCH KULINARISKA ÄVENTYR

Vi har vandrat på mjukt böljande ängar, kämpat oss uppför lite brantare klippstigar, låtit pannlamporna guida oss genom mörka bergstunnlar, arm i arm. Vi har visslat ikapp med murmeldjuren, spanat på örnar och falkar och hoppande stenbockar. Klappat frigående, snälla hästar och oväntat smidiga kossor som betar örter på branta bergssluttningar med tunga koskällor som skönt kompat våra trampande fötter. Kornas örtdoftande mjölk görs till underbara ostar och vi har besökt bergsmejerier och hamstrat inför hemfärden.


Med eller utan stavar har det avverkats åtskilliga mil till uppåt 2600 m ö h. I en del etapper har de som känt sig manade tagit en tuffare väg uppför med Franco Manfrinato, medan resten av gruppen tagit det lugnare nedför med annan guide. Då och då har vi stannat till på en vacker, lite flackare plats för en stunds stretching eller yoga, för att ytterligare fånga nuet och för att förebygga träningsvärken.


Den lediga dagens alternativ har varierat mellan total vila, shopping och kultur i närbelägna Torino eller möjligheten att säkrad ta sig över en ravin på världens längsta tibetanska hängbro, där även en spännande Via Ferrata/Iron Wall är en av utmaningarna. Många lite nervösa och darriga aspiranter lämnade väldigt stolta området med en hisnande, pirrande känsla i magen. Framöver kommer ett utomhus-spa i franska Briancon vara ännu ett alternativ.


Maten är och har alltid varit en viktig del av våra arrangemang. Och med resor till Italien och kanske speciellt regionen Piemonte, är det inte svårt att imponera! Från vandringarnas enkla men otroligt uppskattade pick nick-luncher med lokala ostar, salami, skinka, frukt och grönt, till hotellets ljuvliga tre rätters-middagar där det italienska kökets bredd verkligen visats upp med bravur (kocken är ett geni!). En av kvällarna vandrar vi inte tillbaka till byn direkt, utan stannar till i lilla alpbyn Seu på 1780 m ö h. Ett par gamla, vackra stenhus, ett härbärge med plats för ett minimalt kök där den magnifika utsikten genom köksfönstret säkert bidrar till Lisas fantastiska kokkonst. Lisa, som driver det enkla härbärget, lagar mat med fokus på ekologi och lokalproducerat; på vilt från trakten, ostar från bergsmejerierna, närproducerat frukt och grönt, hemlagade fruktpajer på skogens bär och goda, lokala viner. Hemfärden sker med pannlampor under tindrande stjärnhimmel.


Text: Louise MM