RESOR SICILIEN

SOL, BAD, LJUVLIG MAT & GODA VINER. PROMENADER OCH MJUKYOGA MED HAVSUTSIKT

Sicilien är en vacker, varm och vänlig plats. Solen, det turkosa havet, mandelblommor och apelsinlundar. Modiga, vänliga och frisinnade invånare som kämpat och kämpar, men som aldrig tycks ge upp sin rätt och sin på något vis självklara förmåga att verkligen kunna njuta av livet. Tempot är så lugnt och laid back att det ofta tar en dag att vänja sig. Sedan följer man bara med,  lugn och avslappnad...


Efter många år på Medelhavets största ö, har vi hunnit skaffa oss vänner och lärt oss välja bland det bästa ön har att erbjuda. Våra utflykter tar dig till våra favoritplatser. Naturen är smått fantastisk, och  i och  kring Cafalu´ där vi tillbringar våra dagar, hittar du både vackra stränder, myllrande småstadsliv i pittoresk medeltidsmiljö och lugna, fridfulla agriturismi i bergen.


FANTASTISKT KÖK

Sicilianarna älskar sitt kök. Före både fotbollen och familjen kommer maten. Det pratas ständigt om mat, det handlas och köpslås på livliga matmarknader. Det lagas mat i timmar. Råvarorna är fantastiska. Lätt slänger man ihop en "Pasta alla Norma" , på tärnad aubergine, salt dagsfärsk ricotta, mustig tomatsås och ljuvlig, storbladig basilika.


Det sicilianska köket är som en mix av alla de italienska regionernas så skiftande kök – men med  spännande exotiska smakinfluenser från olika folkslag som ockuperat ön i perioder; fenicier, greker, germaner och inte minst araber. Ett exempel är nationalrätten "Pasta con le sarde", på färska sardiner med vild fänkål, russin och pinjenötter. Cous cous är vanligt och pasta severas inte sällan med pistaschnötter.    


De sicilianska vinerna växer ständigt i poularitet. Bl a ger den lavarika jorden kring Etna kraftiga, goda viner. Sicilien producerar varje år lika mycket vin som hela Australien, med en odlingshistoria från 1000 år f. Kr. Det röda Nero d ´Avola är kanske det mest välkända, men de vita, torra men aromatiska och fruktiga vinerna blir allt mer uppskattade.


Våra resor till sicilien erbjuder inte bara njutbar mat och vin utan också motion i olika former. Promenader, strandyoga, simning.

Välkommen till den vackraste av öar!

KONTAKT


Franco Manfrinato

040 23 74 72,

0707 17 03 04

franco@manfrinato.se

   

Louise Malmros Manfrinato

040 23 48 40,

0736 67 36 09,

malmros@manfrinato.se

MAT, VIN & MOTION


Vi promenerar, äter siciliansk husmanskost, provar spännande viner, promenerar igen. Kör mjukyoga till sagolik utsikt och äter lite till. Vi förenar nytta med nöje och känner oss så där lite extra välförtjänta av den goda, myckna maten och de fina vinerna efter alla steg. Vi besöker småstäder, bergsbyar, stränder och mejerier och lär oss lite om siciliansk matlagning. 


Boende är i Cefalú på lilla familjehotellet Villa Cerniglia, ett par meter från strandpromenaden. Personalen är vänlig och vimsig. Inget rum är det andra likt. Vii har med åren lyckats få frukosten från kaffe och sockerkaka till både bröd,  ägg och yoghurt! Ingen lyx men ypperligt läge, rent och sympatiskt. En fem-minuters promenad från hotellet ligger vackra, pittoreska Cefalú med stort restaurang- och shoppingutbud.


PRELIMINÄRT PROGRAM


Dag 1  Välkomsinfo och vinprovning i Cefalú med sagolik utsikt


Dag 2  Havsnära natur- & kulturpromenad i Cefalú. Mjukyoga i spännande miljö. Salvatore visar hur han lagar sin populära spaghetti alle vongole, innan vi äter den till lunch på hansuteservering med ännu en fantastisk utsikt.


Dag 3    Vinprovning på Anastasia; en av Siciliens finaste vingårdar, vidare till Marios och Mimmas fina agriturismo i Madoniebergen: Kulinarisk promenad där vi plockar vissa av ingredienserna till middagen, yoga,de som vill hjälper till att baka sardellbröd sedan mat & vin!


Dag 4   Ledig dag. Strandchill eller fråga oss; vi har bra tips!


Dag 5   Utflykt till "det genuina Sicilien", hamnstadenTermini Imerese. Marknadsbesök. Trappromenad med vackra vyer. Lite bubbel på terass. Sedan god lunch på charmigt torg eller vid havet. .


Dag 6   Yoga. Utflykt till litet familjedrivet ricottamejeri i bergen. Smakprov och köp av genuina ostar för de som vill. Besök på salumeria. Ljuvlig mat på utvald restaurang.


Dag 7 Vandring upp på Cefalús klippa "la Rocca" med sanslös utsikt från ruinerna högst upp. Yoga.


Dag 8   Hemresa

Fakta Cefalú

Cefalù är en stad och kommun på Siciliens nordkust. Staden tillhör provinsen Palermo och ligger cirka 75 kilometer från staden Palermo. Cefalú har en folkmängd på knappt 14 000 invånare och är med sin långa sandstrand och pittoreska gamla delar ett populärt turistmål för skandinaver såväl som fransmän och italienare. Cefalù ligger vid kusten och bakom staden, inåt land, ligger en 270 meter hög klippa, med ruinen av ett tempel tillägnat Diana, jaktens gudinna i romersk mytologi, uppfört på 800-talet fvt. Uppe på toppen, med fantastisk utsikt över hav och land, ligger ruinerna av en borg från 1200-talet.


Källa; Wikipedia