RESOR SICILIEN

SOL, BAD, LJUVLIG MAT & GODA VINER. PROMENADER OCH MJUKYOGA MED HAVSUTSIKT

Sicilien är en vacker, varm och vänlig plats. Solen, det turkosa havet, mandelblommor och apelsinlundar. Modiga, vänliga och frisinnade invånare som kämpat och kämpar, men som aldrig tycks ge upp sin rätt och sin på något vis självklara förmåga att verkligen kunna njuta av livet. Tempot är så lugnt och laid back att det ofta tar en dag att vänja sig. Sedan följer man bara med,  lugn och avslappnad...


Efter många år på Medelhavets största ö, har vi hunnit skaffa oss vänner och lärt oss välja bland det bästa ön har att erbjuda. Våra utflykter tar dig till våra favoritplatser. Naturen är smått fantastisk, och  i och  kring Cafalu´ finns både vackra stränder, myllrande småstadsliv i pittoresk medeltidsmiljö. Våra utflykter går bl a till  fridfulla agriturismi i bergen och spännande kvarter i underbara, färgstarka Palermo.


FANTASTISKT KÖK

Sicilianarna älskar sitt kök. Före både fotbollen och familjen kommer maten. Det pratas ständigt om mat, det handlas och köpslås på livliga matmarknader. Det lagas mat i timmar. Råvarorna är fantastiska. Lätt slänger man ihop en "Pasta alla Norma" , på tärnad aubergine, salt dagsfärsk ricotta, mustig tomatsås och ljuvlig, storbladig basilika.


Det sicilianska köket är som en mix av alla de italienska regionernas så skiftande kök – men med  spännande exotiska smakinfluenser från olika folkslag som ockuperat ön i perioder; fenicier, greker, germaner och inte minst araber. Ett exempel är nationalrätten "Pasta con le sarde", på färska sardiner med vild fänkål, russin och pinjenötter. Cous cous är vanligt och pasta severas inte sällan med pistaschnötter.    


De sicilianska vinerna växer ständigt i poularitet. Bl a ger den lavarika jorden kring Etna kraftiga, goda viner. Sicilien producerar varje år lika mycket vin som hela Australien, med en odlingshistoria från 1000 år f. Kr. Det röda Nero d ´Avola är kanske det mest välkända, men de vita, torra men aromatiska och fruktiga vinerna blir allt mer uppskattade.


Våra resor till sicilien erbjuder inte bara njutbar mat och vin utan också motion i olika former. Promenader/vandring, yoga, simning samt Palermo by night med besök i charmiga konstnärskvarter i gamla stan.


Välkommen till den vackraste av öar!

KONTAKT


Franco Manfrinato

040 23 74 72,

0707 17 03 04

franco@manfrinato.se

   

Louise Malmros Manfrinato

040 23 48 40,

0736 67 36 09,

malmros@manfrinato.se

MAT, VIN & MOTION


Vi promenerar, äter siciliansk husmanskost, provar spännande viner, promenerar igen. Kör mjukyoga till sagolik utsikt och äter lite till. Vi förenar nytta med nöje och känner oss så där lite extra välförtjänta av den goda, myckna maten och de fina vinerna efter alla steg. Vi besöker städer, bergsbyar, stränder och lär oss lite om sicilianskt vin & matlagning. 


Boende är i Cefalú är nytt för i år, ett fantastiskt hotell, Villa Totó, med infinitypool belägen vid en liten olivlund. (se bilder) Drygt tio minuters promenad från hotellet ligger vackra, pittoreska Cefalú med stort restaurang- och shoppingutbud.SICILIEN 2023  V 44: MAT, VIN, NATUR& KULTUR OCH YOGA VID INFINITYPOOLEN: (OBS: begränsat antal rum kvar)


Datum: v 44,28 okt-4 nov

Ca pris 13 800-14 900 beroende på rumstyp: exkl flyg, inkl b&b, fem utflykter inkl två kortare vandringar, Palermo by night, daglig yoga, tre luncher, två middagar, mm


Våra mat- & vinresor till Sicilien i Cefalú har vilat i ett par år och nu är vi äntligen tillbaka – med lite nyheter! . Det blir såklart fortsatt matfokus, promenader, yoga, marknader, både hav och stad. Hotellet är både nytt och nytt för oss; Villa Totó, ett fantastiskt boende i en sluttning med olivlundar, moderna rum och en infinitypool. Här finns också ett fint utekök där vi planerar matlagningskurs och vinprovning. Veckan innehåller annars daglig yoga på en plats mellan poolen och olivlunden : ) kllipppromenad upp till Salvatores restaurang med världens bästa spaghetti alle vongole, eller kanske en bit svärdfisk? Kvällsmys och galleribesök i Palermos konstnärskvarter, mm. Temperaturen brukar ligga på mellan 20-26 grader denna vecka, havet ca 22-23.Fakta Cefalú

Cefalù är en stad och kommun på Siciliens nordkust. Staden tillhör provinsen Palermo och ligger cirka 75 kilometer från staden Palermo. Cefalú har en folkmängd på knappt 14 000 invånare och är med sin långa sandstrand och pittoreska gamla delar ett populärt turistmål för skandinaver såväl som fransmän och italienare. Cefalù ligger vid kusten och bakom staden, inåt land, ligger en 270 meter hög klippa, med ruinen av ett tempel tillägnat Diana, jaktens gudinna i romersk mytologi, uppfört på 800-talet fvt. Uppe på toppen, med fantastisk utsikt över hav och land, ligger ruinerna av en borg från 1200-talet.


Källa; Wikipedia