RESOR PIEMONTE

PIEMONTE – VANDRINGSRESA, VINPROVNINGSRESA, SKIDRESA


ANMÄL DITT INTRESSE TILL ÅRETS VANDRINGSRESA :)

I juli är det dags igen!  Till våra årliga vandringsresor rekommenderar vi att du anmäller ditt intresse via info@manfrinato.se så fort du har möjlighet.

Upplägget med två parallella vandringsgrupper uppskattas och vi kör på samma denna sommar, första veckan; en grupp vandrar med Louise; lite kortare, mindre krävande turer med mer fokus på mat, vin och yoga. Övriga följer med Franco på lite tuffare utmaningar med bl a toppbestigningar (frivilliga) och övernattning i bivack uppe i bergen. Precis som i fjol bor alla på lilla hotell Assietta mitt i byn. Notera att i år är det direktflyg till Turin som gäller och resan sträcker sig över 8 istället för sju dagar. Välkomna!!


Datum:  9/7-16/7, 

Ca pris: 14 800 kr exkl flyg 

hotell: Albergo Assietta

VINRESA PIEMONTE 19-23/9 Fem intensiva livsnjutar-dagar i ett av världens bästa och vackraste vindistrikt, bl a le Langhe och Barolo. Vi bor fantastiskt fint (relaisvillaprato.it samt www.red-wine.it ) och besöker flera intressanta vingårdar/wine resorts med förstklassiga viner (bl a Braida och Piazzo) samt välkända Grappa Bertas smått spektakulära destilleri. Det blir morgonyoga vid poolen och besök på välrenommerade restauranger. Daglig egentid. Pris: (exl flyg) 15 500 kr. (transport på plats samt alla måltider, undantaget lunch resdag) SKIDRESA 2025

Följ med oss på skidresa till italienska alperna i Piemonte!

I över 20 år har vi arrangerat resor till Franco Manfrinatos uppväxtort Sauze d´Oulx på 1500 m ö h i nordvästra Italien. Vill du hänga med på en lite mer personlig skidresa är det dags att boka nu.


Våra resor skiljer sig lite från andra; familjär stämning, afterski-yoga, vinprovning, picknick i pisten, och trerätters middag i pistrestaurang med efterföljande nattskidåkning ner. Vinprovning, lokala viner och anti pasti. Tips och info via Francos lokalkännedom och skidlärarerfarenheter. Ca pris 2025;

13 500 kr, inkl dubbelrum på hotell Assietta, transferbuss och ovan nämnda aktiviteter. Barnrabatter finnes.


Ring gärna Franco på 0707170304, så berättar han allt om vår resa : ) Alternativt skriv till franco@manfrinato.seKONTAKT


Franco Manfrinato

0707 17 03 04

franco@manfrinato.se


Louise Malmros Manfrinato

0736 67 36 09,

malmros@manfrinato.se

 

SKIDRESOR, mer info


VÄLKOMNA TILL EN SKIDUPPLEVELSE LITE UTÖVER DET VANLIGA!


Franco Manfrinato, Malmöbo sedan 1993, med över 35 års erfarenhet som skid- och snowboardlärare, tar er med till skidorten han växte upp i. 1 500 m över havet ligger lilla byn Sauze d´Oulx, även kallad alpernas balkong för sina många soltimmar. Sauze är en charmig skidort med nära 500 km pist i liftsystemet Milky Way och var en av värdbyarna vinter-OS 2006.


Sauze ligger i regionen Piemonte, känt inte bara för sina goda viner utan även för sitt mustiga, smakrika kök. Byn har gott om bra restauranger för er som bor i lägenhet eller vill hoppa över hotellets mat någon kväll.


I våra resor ingår transport till och från flygplatsen, välkomstmöte med drink, hotell med hel- eller halvpension. Kvällsevenemang:  Pistmaskin upp till höga höjder,magisk kvällsskidåkning i samlad trupp med pannlampor gemensam middag i pistrestaurang. Vinprovning med regiontypiska anti pasti. 


 Vi har bra rabatter på liftkort, skiduthyrning och skid-/snowboardlektioner; Franco erbjuder lektioner/off pistutflykter på alla nivåer, på svenska,


Flygbokning sker efter att du bokat med oss. Du bokar själv, vi rekommenderar vilka flyg som passar i tid, en buss från oss väntar på flygplatsen.MER FAKTA:

Skidskolan Sauze Project.

Innan Franco Manfrinato flyttade till Sverige, grundade och drev han den populära skidskolan Sauze Project, vilken han fortfarande arbetar med på frilansbasis. Skidskolan kan erbjuda kurser eller guidad åkning, på alla nivåer för både vuxna och barn. Skolan är också specialinriktad på personer med funktionsvariationer.


Skidskolan arbetar alltså inte bara med nybörjare och i alperna är det ju vanligt att man tar individuella lektioner eller lektioner i smågrupper, även som van skidåkare, för att t ex finslipa carvingtekniken, lära in andra tekniker, eller enbart för att få åka med någon med erfarenhet av området. Även snowboard-lektioner finns på alla nivåer.  Prismässigt är det mest fördelaktigt att ingå i en större turistgrupp. En populär variant för yngre åkare på nivå medium till avancerad är de s k Formula-grupperna, där man ägnar fem timmar om dagen åt att åka efter skidlärare/guide i och off pist, ofta skogsåkning.Finns intresse skapar skidskolan egna grupper bland enbart våra resenärer, på önskade nivåer.

VANDRINGSRESOR


”I över 20 år har jag arrangerat skid- och vandringsresor till mina hemtrakter i Sauze d´Oulx i Piemonte. Och för varje ny resa är det lika roligt att kunna visa upp mina älskade alper; naturen, maten, vinerna och byarna. Jag hoppas du vill följa med och uppleva allt detta med mig!” Franco Manfrinato


PROGRAMSAMMANFATTNING

Man blir bergtagen. Förtrollad av den sagolika, så skiftande naturen. Lugn och avstressad av den nästan meditativa vandringen, steg för steg. Glad över hur positivt muskler och leder reagerar på den fysiska aktivitet som är den mest naturliga för kroppen; att gå. Att promenera i vackra omgivningar med trevliga medvandrare, genom småprat och tystnad, ger helt enkelt otroligt mycket energi.


Vi bor på familjehotellet Assietta mitt i byn, känt för sin goda mat och fina service. Härifrån utgår vi inför alla våra vandringar. De som hänger med på heldagsvandringarna åker med  minibussar som tar oss till olika startplatser. Varje vandring i helt olika alpmiljöer, i Italien och över på franska sidan. Grupp två, promenerar oftast direkt från hotellet och håller sig till de mjuka, lärkträdsklädda höjderna kring Sauze. 


Vi vandrar över mjukt böljande alpängar, under de längre vandringarna bestiger vi också branta klippstigar, visslar med murmeldjuren, spanar på örnar, falkar och hoppande stenbockar. Under alla vandringar stannar vi då och då för stretching eller yoga. Vi besöker små bergsmejerier och bunkrar kryddig ost inför hemfärden, nattvandrar med pannlampor under - om vi har tur - gnistrande stjärnhimmel. På vår lediga dag vilar vi, kliver över världens längsta hängbro eller tar en tur till närliggande fina staden Torino.


Kvällstid blir det välförtjänt och mycket av den goda maten; vi njuter av Piemontes fina viner. Oavsett om man gått de långa eller korta vandringarna ses vi alla kvällstid.


Två grupper:

Grupp Franco: Fyra dagsvandringar i sinsemellan olika typper av alpmiljöer. En övernattning i bivack/alpstuga Två guider.

Daglig lunch-picknick på alpängarna. Morgonyogapass före vandringen, för de som vill. 

God grundfysik krävs.


Grupp Louise: För dem som inte kan eller vill göra heldagsvandringar. Parallellgruppen gör istället sköna halvdagsturer i lite mindre tuffa omgivningar med mer fokus på yoga och mat och får följaktligen några extra fria timmar om dagen att tillbringa i charmiga lilla Sauze med omnejd. Utvalda lunchrestauranger.


På lediga dagar; möjlighet att gå över en av världens längsta tibetanska hängbroar, fiska forell och äta i byn eller dagstripp till vackra Torino.


För mer info:

Ring gärna Franco om du är intresserad, tel 0707 17 03 04, kortare vandringarna Louise 0736673609

Läs mer om resan under fliken ”reseberättelser” här på hemsidan.

ALLMÄN INFO:
VINTER – SKIDRESA 

Om du letar efter en något mer personlig och annorlunda skidresa med guider med bästa lokalkännedomen… Vi åker till Franco Manfrinatos uppväxtort Sauze på 1500 m ö h, med nära 500 m pist i stora pistsystemet Milky Way. Gott om snälla backar nära byn och mer utmanande runt i kring. Bra off pist bland lärkträden. Möjlighet att åka även på franska sidan. Bra restauranger och barer både i pister och i byn. I vårt paket ingår pistvisning med Franco, vinprovning med välrenommerade höghöjdsviner och gemensam kvällsmiddag i pisten.


SOMMAR – MAT, VIN & VANDRING 

Boende på familjepensionatet Assietta mitt i charmiga alpbyn Sauze på 1500 m ö h, Franco Manfrinatos uppväxtort. Pensionatet känt för sin goda mat. Fyra sinsemellan helt olika dagsturer i spektakulärt alplandskap; allt ifrån Sagan om ringen-miljöer till Klippigabergen-känsla. Två guider, små grupper som efter förmiddagsvandring och lunch, delas upp i två för en lättare och en mer krävande tillbakavandring med toppbestigningar för den senare. dagen. Mjukyoga/stretching på alpängarna. Gemensam ekologisk middag i alp-agriturismo, tillbakavandring med pannlampor under stjärnhimlen. Möjlighet att gå över världens längsta tibetanska hängbro under lediga dagen. 

Under en av veckorna finns möjlighet att välja mellan en veckas heldagsvandringar eller kortare vandringar med mer fokus på yoga och mat.


OBS! Fr o m sommaren 2021 kan vi erbjuda två olika typer av vandringar parallellt under en och samma vecka. Franco M och naturguide Barbara fortsätter med sina uppskattade, längre, lite mer fysiskt krävande vandringar som vanligt. Louise MM kommer parallellt att erbjuda kortare vandringar med stopp för yoga, mat och vin. Hela gruppen bor på samma familjehotell i byn och äter middag tillsammans. Möjlighet att alternera mellan vandringar kommer att finnas, i mån av plats.


Packningstips/vandring: Väl ingångna vandringsskor/kängor. Extra mindre ryggsäck (gärna ca 25-30 liter) keps/solhatt, solglasögon, solcreme, serat. Compeedplåster (om i fall...) handskar (om kallt på höga höjder) bra strumpor (gärna tunna i ylle) långa byxor, shorts, korta tröjor, långärmade. Fleece. Vandringsstavar om man vill.


VANDRING/SKIDOR PÅ EGEN HAND? HYR MANFRINATOS LÄGENHET!

6 sängplatser. Ett välpanerat ljust rum och kök med nya gasspis. Trägolv, dubbelsäng i "nisch-rum" in i väggen. Våningsäng i hall med vikdörr. Bäddsoffa, 2 platser. Stor, solig balkong med utsikt över alper och lärkträd. Knappt fem minuters promenad till byn.

Vi hjälper till med all info ni behöver vad gäller restauranger, alla olika aktiviteter och eventuell guide. Lediga veckor i juni, augusti och början av september. 4200 kr. Mer info; skriv till info@manfrinato.se


TIPS:SAUZE

RESA: Åker du med oss, hämtar vi på flygplatsen. Kommer ni själva: Bil; ca 19 timmar från Malmö räknat. Tåg och nattåg mellan Paris och Oulx (byn under Sauze) finnes, fr 400 kr. Flyg; till Milano, eller lite närmare, till Turin. Flygbuss till storstaden därefter tåg till Oulx. Buss eller taxi upp till Sauze.


Varför inte passa på att kombinera skidresan med en natt i Milano eller Torino?


Några av våra favoriter i Sauze. 


MAT: God regiontypisk mat och vinutbudet, särskilt vad gäller de så fina Piemonte-vinerna, är stort. På våra arrangerade resor bor gruppen främst på hotell La Terrazza, mycket för matens skull. Testa både restaurangen och after skin här! Brittiska Jill erbjuder på lite elegantare och väldigt god mat på restaurang Ortiché, på torget Piazza Alpini. Pastaglad? Il Sugo är en riktig spaghetteria med otaliga och väldigt goda pastarätter på menyn, i mysiga men ganska välfyllda lokaler i gamla bydelen. På La Grangia serverar trevliga Lisa ljuvlig mat, generösa portioner. Ligger precis under liften. Bäst i byn? Kantun! Ljuvlig Piemontemat med finess! 


BAR: Nere i gamlabydelen driver våra kompisar Federico och Charlie sin mysiga bar Lampione; mycket bra viner och antipasta, vintertid livemusik torsdagar, lördagar. För mer brittisk/irländsk touch, prova Max Bar och puben tvärsöver gatan, skön stämning och sport/fotboll på storbild. men allra bästa after skin ligger mellan nya och gamla bydelen, La Seggiovia. Fantastiskt bra stämning och generöst med gratis tilltugg till bra drinkutbud. Mingel och spontandans långt in på småtimmarna. För lite lugnare after ski, jam sessions av olika kvalitet och spik i stubbe; Derby, vid torget, Piazza Alpini. 


PISTRESTAURANGER: Till höger direkt efter första liften, La Sosta. Våra vänner Pippo och Francesca bjuder på enkel och god italiensk husmanskost och solstolar i bästa läget. En bit upp ligger Ciao Pais, här får man ofta boka utelunchen dagen innan. Lite nonchig service vägs upp av mycket bra mat och stjärnglans; i ett av fåtal fina rum är bl a Mads Mikkelsen stammis. Nyast och högst i backen är la Marmotta; ett utifrån något futuristiskt bygge där utmärkta kocken Tomaso bjuder på något, men inte så farligt, dyrare mat i James Bondmiljö och panoramafönster, mot allt det vita.


Sauze d'Oulx fakta; en liten pärla i den norditalienska regionen Piemontes alper. Belägen 1500 m ö h, en timme från Turin, nära franska gränsen. Lite utskjutet läge från berget och därför kallad alpernas balkong, med många fler soltimmar än normalt i alpbyar.


Naturen kring Sauze är sagolikt vacker. Sidan av byn ligger ett enormt naturreservat med fascinerande djur- och växtliv. På vintern myllrar bergen av skid- och snowboardåkande turister, om sommaren är området fridfullt och relativt oexploaterat vilket bäddar för underbara heldagsvandringar där man ofta inte stöter på annat än ett och annat murmeldjur eller skymtar en örn högt uppe.


Sauze har ca 1190 fasta invånare; under vintersäsongen kanske det tiodubbla. En vänlig by med avslappnad atmosfär med lite enklare och mindre ”snobbig” framtoning än de många av e mer kända italienska skidorterna. Byn känns genuin och de gamla delarna härligt pittoreska. Som nästan alltid i Italien är matutbudet stort och det finns flertalet riktigt bra restauranger i byn. Uppe i bergen finns 15 restauranger under vintern, några av dem öppna under sommarens vandringar. Nere i byn ligger restauranger, barer och klubbar tätt, några av dem öppna även under sommaren. Den engelska skidturismen har alltid varit stor i Sauze med följden att en del av dem bosatt sig och öppnat barer. Följaktligen finns i Sauze också English Breakfast och pubar i engelsk/irländsk stil.


VINTERFAKTA: Tillgång till drygt 400 km pist via systemet Via Lattea (Milky Way) Möjligheter till fantastisk åkning på alla nivåer; nära byn många bra nybörjarpister, generellt främst medelsvåra pister men också fina svarta pister och underbara off-pistmöjligheter. Franco Manfrinatos bakgrund som alpin tävlingsåkare och snart 30 år som skidlärare ger oss unika möjligheter att via honom och den skidskola han en gång grundade, erbjuda guidning/instruktioner på alla nivåer. Kunskapen om bäst off pist-områden ligger oftast hos lokalbefolkningen, bokar man in Franco visar han det roligaste ur ett stort utbud. För avancerade åkare finns också lift till Sestriere och de svarta pisterna på Mount Motta-, Mount Sises-bergen samt de olympiska slalompisterna. Närmare byn Sauze hittar man utmanande o-pistad åkning på t ex Fraiteve på norra sidan.


Utöver skidåkningen kan vi erbjuda kvällsaktiviteter till extra kostnad. Bl a utflykt med snöskor och pannlampor upp till en av våra favoritrestauranger i pisterna. Vinprovning finns också som alternativ.


SOMMARFAKTA: Under våra sommarresor lägger vi fokus på fysisk aktivitet och oförglömliga natur- och matupplevelser. Våra resor brukar också bli otroligt givande rent socialt med härligt samarbete, goa samtal eller givande tystnad under vandringarna, följt av kvällarnas pratglada middagar med fantastisk mat och fina viner på familjehotellet Assietta. De många utmanande timmarna i bergen gör att maten och vinet uppskattas något alldeles extra, vi lovar! 


Grupperna delas upp efter vandringsbehov/-kapacitet. Nästan alla vandringarna börjar gemensamt och efter stretching/yoga och picknick på alpängarna bestämmer man om man vill följa med vidare uppåt med Franco eller tillbaka nedåt med Louise. Är gruppen liten tar Franco hjälp av lokal guide vid behov.


Dagsvandringarna visar upp alpmiljöer kring Sauze av ofta helt olika karaktär och miljöerna erbjuder olika typer av vandring. Vi äter medhavd matsäck med lokala specialiteter. De som vill erbjuds stretching eller yoga under vandringens gång. Vandringarna utgår från byn eller via chartrad buss till utgångsposition.


Under sommarresorna finns också möjligheter att själv designa resans innehåll, under förutsättning att man är en grupp på minst sex personer. Vandring eller cykling i Sauze kan då kombineras med vinprovning på olika vingårdar i den välända Asti-dalen och/eller med kultur och shopping i Torino eller Milano.


I området finns också möjlighet till fler äventyr sommartid för de som vill utnyttja ledig tid under resorna; världens längsta tibetanska hängbro, klättring/via ferrata, mountain bike, rafting mm.